Of het maken van een testament ingewikkeld is, dat hangt af van ieders persoonlijke wensen met betrekking tot het doorgeven van bezittingen en/of vermogen. Veel mensen vragen zich af waarom en wanneer het verstandig is om een testament te laten maken. Wat kun je allemaal regelen met een testament? Kun je een eenmaal gemaakt testament wel wijzigen of herroepen?
U bepaalt zelf of u wel of geen testament nodig heeft. Maar wanneer u bij leven niets regelt, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn en wie er wat krijgt. In principe wordt uw nalatenschap dan toegewezen aan de familie.
Geen samenleefcontract?
Dus woont u samen met een vriend of vriendin en er is geen samenleefcontract en een van u beiden komt te overlijden, dan is de erfenis voor de familie. Wanneer u een partner, vriend of vriendin iets wilt laten erven bij uw verscheiden, dan is daarvoor een testament nodig. Hetzelfde geldt voor het aanwijzen van een goed doel als bestemming voor (een deel van) uw nalatenschap.
Dus is er geen testament of samenleefcontract, dan behoren een echtgeno(o)t(e) en kinderen tot de eerste groep erfgenamen. Zijn die allemaal niet meer in leven, dan treden voor hen de kleinkinderen in de plaats. Bent u niet getrouwd en zijn er geen kinderen, dan zijn ouders, broers en zussen de erfgenamen. Zijn er broers en zussen die inmiddels zijn overleden die kinderen hadden, dan treden die kinderen (of kleinkinderen) in hun plaats. Soms is het vinden van erfgenamen na iemands overlijden een heuse zoektocht. Als u geen familieleden heeft in de eerste of tweede groep, dan erven uw grootouders en wanneer die zijn overleden, hun kinderen (dus tantes en ooms). Wanneer ook in deze derde groep geen erfgenamen meer in leven zijn dan kan de erfenis in principe terecht komen bij afstammelingen van de overgrootouders (dus broers en zussen van uw opa en oma).
Niet iedereen ligt even goed in zijn of haar familie en stel dat er niets is geregeld, dan is er een kans dat een erfenis bij familieleden terecht komt waar totaal geen band mee is. Die u misschien nooit heeft ontmoet. En bij gebrek aan zulke (verre) familieleden, gaat uw nalatenschap naar de staatskas. In die zin kan het verhaal van een testament ingewikkeld lijken. Een notaris kan al deze groepen samen met u in kaart brengen of in samenspraak met u bepalen of u wellicht een goed doel wilt aanwijzen voor uw vermogen.
Stotijn notariaat en mediation helpt u graag met het in kaart brengen van uw wensen mb.t. een testament.