Hoe werkt een VPN? Belangrijkste kenmerken en voordelen

Een VPN verbinding is een internetdienst die helpt bij de bescherming van de persoonlijke gegevens van degenen die toegang hebben tot het web of het interne netwerk van een bedrijf. Deze technologie is zeer gebruikelijk in de routine van bedrijven die op afstand moeten communiceren met hun werknemers en filialen in andere steden of landen met totale digitale veiligheid.

De groei van het thuiskantoor en de bezorgdheid over privacy en het lekken van gegevens hebben echter de popularisering van het gebruik van VPN’s over de hele wereld gestimuleerd.

Er zijn betaalde en gratis VPN opties, het kan geïnstalleerd worden op Android en iPhone (iOS) telefoons, notebook, smartphone, desktop computers of tablet. Gewoon downloaden en abonneren op de dienst om jouw apparaat te verbinden met een privénetwerk. Bekijk de volgende lijst met de belangrijkste kenmerken en voordelen van een VPN-dienst.

Wat is een VPN en hoe werkt het?

VPN is een tool waarmee je op een veilige en vertrouwelijke manier verbinding kunt maken met het internet, en kan worden geïnstalleerd op apparaten zoals computers, tablets en mobiele telefoons. Bij toegang tot het web met deze functie worden de verzonden en ontvangen gegevens versleuteld doorgestuurd naar de server, en kunnen dus niet worden gelezen als iemand ze probeert te onderscheppen.

Bovendien worden de identiteit en de locatie van de gebruiker ook beschermd omdat VPN het persoonlijke IP-adres verbergt door een ander adres te verstrekken om de ware bron van toegang te verhullen.

Op die manier kunt je anoniem op het web surfen en voorkomen dat online activiteiten door derden worden getraceerd. Met deze functie kan ook op afstand verbinding worden gemaakt met servers in andere landen, zodat het lijkt alsof het IP-adres in een andere regio ligt.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van VPN?

De voordelen van het gebruik van een VPN zijn een verhoogde privacy en preventie tegen cyberaanvallen door bijvoorbeeld bank- en kredietkaartwachtwoorden buiten het bereik van hackers en cybercriminelen te houden. Het maakt het ook veiliger om toegang te krijgen tot openbare Wi-Fi-netwerken zoals die worden aangeboden in cafés, winkelcentra, bussen en luchthavens.

In het geval van bedrijven helpt het VPN werknemers om veilig toegang te krijgen tot informatie op het lokale netwerk van het bedrijf, zelfs als ze zich fysiek op afstand bevinden. De maatregel draagt bij tot een vermindering van de kosten bij een mogelijk lek van gevoelige gegevens.