Wanneer heb je recht op ontslagvergoeding?

Transitievergoeding is een vergoeding die je krijgt bij het einde van je contract. Daarom wordt het ook wel ontslagvergoeding genoemd. De hoogte van deze ontslagvergoeding hangt af van je salaris en hoelang je werkzaam was bij het bedrijf. Maar wanneer heb je recht op deze vergoeding?

Wat is een ontslagvergoeding?

De ontslagvergoeding is een geldbedrag dat je werkgever aan jou betaald. Je hebt recht op deze vergoeding als je in loondienst bent en je werkgever jouw contract stopt. Dit kan bijvoorbeeld door:

·        Je contract opzeggen, na toestemming van UWV

·        Je contract via de rechter ontbinden

·        Je tijdelijke contract niet wordt verlengd

Je kan ook recht hebben op een ontslagvergoeding als je zelf het contract stopt. Dit kan alleen in zeer ernstige situaties, zoals seksuele intimidatie of discriminatie door je werkgever.

Maak een vaststellingsovereenkomst

Een werkgever probeert een ontslag in eerste instantie vaak op basis van wederzijds goedvinden te regelen. Hier kunnen jullie samen afspraken over maken op basis van een wederzijds goedvinden. Als deze afspraken zijn gemaakt, kan dit worden vastgesteld in de vaststellingsovereenkomst. Dit voorkomt een trip naar het UWV of de kantonrechter. Het scheelt tijd, geld en zorgt naast duidelijke afspraken over een gegarandeerde uitkomst: het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarin jij en je werkgever vastleggen hoe je ontslag afgewikkeld wordt. In dit vaststellingsovereenkomst staan de volgende punten:

·        Naam en het adres van de werknemer en werkgever

·        De reden en initiatiefnemer voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst

·        Er is geen sprake van een dringende reden zoals ontslag op staande voet

·        De overeenkomst wordt beëindigd met wederzijds goedvinden

·        De einddatum van je arbeidsovereenkomst én de gehanteerde opzegtermijn

·        De wettelijke bedenktijd van 14 dagen

·        Een eventuele ontslagvergoeding

Zelf vragen om een vaststellingsovereenkomst

Het kan gebeuren dat je zelf een nieuwe baan hebt gevonden en je ontslag indient bij je huidige werkgever. Wanneer dit het geval is, dan is het mogelijk om zelf te vragen om een vaststellingsovereenkomst. Hierbij is het van belang om de overeenkomst correct op te stellen, zodat je alsnog recht hebt bij het UWV op een WW-uitkering. Hoe kan je dit het beste regelen met je werkgever? Hieronder staan enkele tips:

1.      Voor een ontslag met wederzijds goedvinden is het gangbaar dat de werkgever in concept een vaststellingsovereenkomst opstelt om aan de werkgever aan te bieden. Speel daarom openkaart met je werkgever

2.      Laat de vaststellingsovereenkomst langs een ontslagjurist gaan voor controle. De jurist weet als geen ander hoe je een WW-uitkering moet veiligstellen. Daarnaast kan de jurist de transactievergoeding correct berekenen zodat je hierna nog alle ruimte hebt om hierover te onderhandelen met je werkgever.

3.      Na akkoord vanuit jouw kant en vanuit de werkgever kunnen jullie gaan tekenen. Zo heb je recht op je WW-uitkering en kan je de tijd nemen om een nieuwe werkgever te vinden. Deze tijd kan je nu overbruggen met de uitkering.

De bovenstaande tips helpen jou om je te verzekeren van een WW-uitkering wat je extra rust geeft. Een ontslag is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis, waardoor het van belang is om dit in goede banen te leiden.